alhamdulillah..hujung minggu kembali bertandang..makanya..adalah aktiviti keluarga yang boleh kita buat..apa kata untuk yang berkeluarga..jom kita masuk dapur ramai-ramai..usung anak bini masak sesuatu untuk hidangan keluarga..itu lebih menarik..aktiviti di rumah..di dapur..banyak yang boleh kita capai..masak bersama isteri dan suami..boleh belajar perkara baru..resepi baru kalau ada..mesti pengalaman yang sangat menarik untuk dicuba!..
ok..sebab ada yang dah mula bertanya..jadi saya usahakan untuk post resepi nasi ayam versi saya sendiri..inilah resepi mudah untuk menikmati nasi ayam bersama keluarga..isteri saya sangat suka makan nasi ayam di rumah..katanya boleh makan ulam salad..tomato..dan timun yang luxurious sebab sendiri yang beli..dua tiga pokok pun boleh hadap..hehehe..kalau kat kedai..memang 2 keping jerlah..hehehe
baiklah..(minta maaf pada golongan ibu-ibu kalau resepi ni tak mencapai piawaian nasi ayam anda semua ya..)..resepi orang bujang aje nih..ok..joom mula!..
hasilnya begini sebelum dipotong..aku suka dada je..good protein portion!..huhu
PERINGATAN: Nasi ayam saya memerlukan perkara-perkara berikut:
Bahan untuk Ayam Goreng:
Madu - sebotol (speedmart 99 murah RM7-8)
Ayam 1 ekor - dipotong 8
Serbuk lada hitam - 2 sudu (pada yg suka pedas-pedas black pepper macam saya)
Serbuk lada sulah - 2 sudu
Serbuk lada sulah - 2 sudu
sedikit garam
(bahan kisar)
Bawang putih - 5 ulas
Bawang merah - 7 ulas
Bawang Besar - 1 ulas (besar ye..kalau kecil 2-3 ulas)
Halia - 2 inci
Bahan untuk Nasi:
Beras - yang biasa guna Super, Jati , Faiza (ok), cap rambutan (kurang sedap)..
Rempah 3 sekawan - kena ada ni baru layan baunya
Planta atau marjerin - biasa satu sudu atau sesuai dengan bahan penumis (kena pandai agak)
Minyak masak - 2-3 sudu
Lemak ayam/ kulit ayam/ isi ayam - kalau taknak letak pun tak apa. (simpan masa cuci ayam)
Air rebusan ayam - yang ni dapat masa rebus ayam seekor tadi tu yer..hehehe
(bahan kisar)
Bawang Putih - 5 ulas
Bawang Merah - 7 ulas
Bawang Merah - 7 ulas
Bawang Besar - 1 ulas (besar)
Halia - 1 inci
tekstur warna dan kepekatan macam di atas dah kira cantik la..make sure blend lumat-lumat yer..kang lekat halia ka..bawang ka celah gigi tu..huhu
Bahan untuk Sos:
(bahan kisar)
Tomato 2 biji
Cili Merah 5-7 biji
Cili Merah 5-7 biji
Cili Padi - 11-15 biji (bergantung pada kepedasan yang anda inginkan - saya suka pedas)
Bawang Besar - 1 ulas
Bawang Kecil - 5 ulas
Bawang Putih - 1 ulas
Halia - 1 inci
Air rebusan ayam
Sos Cili - biasa guna setengah botol kecil sos cili Life
Gula
Lemak atau kulit ayam
Bahan untuk Kicap:
Kicap cair
Kicap pekat
Sos tiram
Gula
Lemak ayam
Halia - 1 inci - (diketuk)
Bawang Putih - 2 ulas (diketuk)
Air rebusan ayam
ok dah siap semua bahan-bahannya..sekarang masa untuk masak..digalakkan cuci ayam bagi bersih dan masa cuci tu boleh lah belek-belek lemak dan kulit ayam yang berkenan untuk disimpan sebagai bahan tambahan dalam sos, kicap dan nasi nanti ye..senang sikit..selalu bagi resepi..mesti ada yang lupa nak simpan..tak ada masalah kalau tak nak letak...huhuhu..bukan wajib pun yer..
baiklah untuk ayam cara menyediakannya..
dada ayam yang dah siap di chop..isi ayam lembut dan sangat layan bila dimakan panas-panas..
Ayam:
1- Rebus ayam tadi dengan paras air menutup ayam sepenuhnya..rebus sampai agak lembut tapi jangan sampai empuk macam buat sup pula..sebab japgi nak menggoreng pula..
2 - Toskan ayam seketika..masuk dalam satu bekas (aku prefer plastik beg sebab mudah buatkan ayam diperap bersalut dengan bahan perap)..masukkan lada sulah dan lada hitam..lumur pada ayam..
3 - Tuangkan madu..lumur hingga kena seluruh bahagian ayam
4 - Tuangkan semua bahan yang diblend tadi..pastikan kena seluruh ayam..simpan dalam peti ais 20 minit-2 jam atau semalaman.
5 - Sediakan minyak panas..goreng dengan cara menimbuk minyak sambil menuang minyak panas ke bahagian atas ayam (kalau tak goreng deep fry)..alihkan ayam bila warna sudah bertukar perang keemasan.
ni mama khadijah punya part..cer tengok..seekor ayam..kepak ada 6..cane tu??..hahaha
Nasi ayam:
sementara menunggu ayam diperap..seeloknya masa ini elok sediakan sos kicap dan nasi..basuh beras dan toskan.
1 - Masukkan planta dan minyak dalam periuk nasi..tunggu hinga planta cair dan tumiskan 3 sekawan tadi.
2 - Tumiskan lemak atau kulit ayam sekejap..kemudian tumis bahan yang telah siap diblender tadi yer..naik bau..dan warna..(kenalkan bau dan warnanya..hehehe)
3 - Masukkan beras..kacau seketika untuk pastikan beras telah sebati dengan bahan penumis tadi..
4 - Masukkan air rebusan air dan kacau..angkat masuk ke sarang periuk nasi..(jangan lupa tekan tau!)..lupa tekan kang..tak masak nasi tu..hohohoho
part ni biasa aku suka simpan buat chicken chop..tapi kalau memang nak buat nasi ayam..masuk sekali je
Sos:
yang ni lah sos paling senang aku pernah cipta..(selain dari sos ikan bakar..ayam bakar dan sos ayam percik..hehehe)..
1 - Blend semua bahan tadi kecuali sos dan kulit ayam.
2 - Masukkan ke dalam periuk..masukkan lemak ayam dan sos..masak sehingga mendidih dan pekat.
3 - Siap!..rasa dan sesuaikan dengan rasa manis pedas..
Kicap:
ni lagi la paling senang..orang bujang mesti suka punya..
1 - satukan semua..air rebusan ayam.. bahan kicap dan sos dalam blender..blend sampai warna sekata..
2 - masukkan dalam periuk..masukkan lemak ayam..halia dan bawang putih..perasakan dengan sedikit gula..
3 - mendidih..sesuaikan rasa masin-masin manis.
4 - siap!..dah sedia untuk makan dah...
alhamdulillah..selamat mencuba ya..(pada yang minta resepi ni)...semoga bermanfaat perkongsian kali ini..
alhamdulillah..belum pernah aku tulis resepi ni..pertama kali tulis panjang lebar macam ni..hoho..sup pasninya semua tahu macamana nak buatkan..jadi aku skip ajelah menu tu..mudah dan perlukan sedikit time management..sebab bahan-bahan ni kalau dah siap sedia..boleh siapkan semua serentak..kemahiran di dapur sangat penting..kang tunggu aje orang kat depan..bila nasi nak siap yer..
untuk sedikit tips..sebelum tutup suis nasi..aku selalunya potong panjang 2-3 batang daun sup dan daun bawang..letak atas nasi..biar baunya harum sikit..
tips lain..sos tadi sangat layan kalau dimakan dengan kerang rebus..sebab itulah aku suka masak lebih sosnya..dan beli kerang dalam 2kg untuk kami rebus dan makan bersama famili..(mak mertua aku selalu order kerang rebus kalau aku masak nasi ayam ni..huhuhu)..
lain-lain persoalan..boleh diajukan..tak ada masalah berkongsi teknik dan kaedah lain yang tidak seperti di atas..ini hanyalah salah satu cara dari banyak cara menyediakan nasi ayam..aku mahirkan diri dengan teknik ni masa zaman bebujang dulu..improvise setiap kali masak..dan akhirnya mendapat kaedah ini..jadi bukanlah pakar sangat..mungkin ada kurang lagi apa yang patut..kalau nak tambah bagi sedap..cadangkan aje..open minded dengan komen dan cadangan..
selamat mencuba yaaaa..
ma'as salamah bittaufiq wannajah!...
No comments:
Post a Comment